Er det etisk korrekt at designe sit eget barn?

Definition på skønhed:

Hvis man spørger unge i dag er svaret helt klart at naturlig skønhed er smukkest. Drengenes svar  er gang på gang at de vil fortrække det naturlige look. Ikke alt for meget makeup og selvtillid er også vigtig. Piger går lidt mere i detaljer, som f.eks. at man skal være høj, tynd og med pænt hår. Men igen er det at man er tilfreds med sig selv vigtig. Mange siger at hvis man er et godt menneske som er glad og selvsikker, ja så er man naturlig smuk. Det er vel også rigtigt på mange punkter , men er folk bange for at svare andet? Det virker næsten som om at man SKAL svare at det er det indre der tæller. Men hvis vi alle tænker os om og er helt ærlige overfor os selv, er det så ikke udseende vi kigger efter. Når unge går i byen i dag er det da helt klart de pæneste piger og drenge man vender hovedet efter. De har selvfølgelig også en hvis selvtillid, men undseende betyder meget! Det er da også sjældent at piger ikke prøver flere sæt tøj inden de tager i byen eller tænker længe over, hvad de skal gøre ved håret. Drenge ser nok lidt mere afslappet på det. De sættet da også deres hår, men de kan også sagtens gå en dag, hvor de bare lige er hoppet ud af sengen og har taget det tøj, der lå øverst i bunken, om det så matcher eller ej er sådan set lige meget.

Designerbørn:

I dag kan man ved hjælp af reagensglasbefrugtning, se om et foster har en genetisk sygdom. Derved kan man fravælge de syge og beholde et af de raske fostre. Det er det tætteste vi kommer på et designerbarn i dag, men i dyrenes verden har man allerede lavet selvlysende mus og fisk, og man har lavet en mus, der blev født med et øre på ryggen, derfor er der ingen tvivl om at man i fremtiden vil kunne vælge egenskaber hos sine børn som f.eks. øjenfarve, hårfarve eller højde og bredde. Hvorvid det er etisk korrekt ved vi endnu ikke, men etisk råd har diskuteret sagen:

  •  Det kan være godt at frasortere genetisk betingede sygdomme.
  •  Fosteranlæg ved ikke, de bliver valgt fra.
  •  Nogle mener, det i visse tilfælde er acceptabelt at vælge køn – for eksempel for indere, for dem kan det nemlig være en meget stor belastning at få en pige i familien.
  •  Det er ikke acceptabelt at fravælge handicaps, som for eksempel døvhed, til sit barn,
  •  Mennesket skal ikke lege Gud, dvs. vi skal ikke ændre på hvordan vi ser ud, det skal være op til vores gener.
  • Der er en fare for at mennesker vil komme til at se ens ud, ligesom robotter.
  • Der er en fare for, at jorden bliver overbefolket fordi alle er raske og sunde.

Etisk råd kunne blive enig om at genteknologi må bruges til at fravælge genetiske sygdomme, mens genteknologi ikke må bruges til at udvælge eller forbedre normale egenskaber hos mennesker.

Vi tror designerbørn vil blive meget populært i fremtiden. Det tror vi, fordi sikkerheden for succes vil stige samtidig med forskere og læger vil lære mere og mere. Om det er etisk korrekt, kan diskuteres til uendelighed. Vi mener dog at så længe man ikke bruger det til kun at skabe det perfekte menneske, men i stedet fjerner arvelige sygdomme er det i orden.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mariefuglendorff.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *