Hvad siger etisk råd?

Etisk råds mening om designerbørn og genteknologi i fremtid og idag

 

”Hvordan ser du på regeringens forslag om at gøre genteknologi gratis?”

”Nu er cirka hver 10. af alle nyfødte lavet ved kunstig befrugtning, og det tal stiger kraftigt. I dag er der jo ligefrem mennesker, som foretrækker kunstig befrugtning. Det skyldes blandt andet, at de unge venter for længe med at sætte børn til verden, en anden årsag er kønssygdomme, en tredje årsag er sædkvaliteten, som bliver dårligere. Så kan man tage en sædcelle fra faderen og befrugter ægget med den. Ulempen ved det er, at hvis det bliver en dreng arver han måske den dårlige sædkvalitet, og så kører det i ring.

Er det et problem, så længe der kommer sunde og raske børn ind i verden?

”Det ved vi netop ikke, om der gør. Hvad hvis børn ikke længere er frugten af en kærlighedsakt, men derimod en bestillingsvare fra laboratoriet? Jeg synes, at det er en skræmmende tanke, hvis mennesket ender med at blive den eneste art, som ikke naturligt er i stand til at videreføre sig selv.”

Hvad så med det barnløse par. Skal det så droppe at få børn?

Der har altid været nogen, der ikke kunne få børn og derfor enten måtte adoptere eller vælge rollen som onkler og tanter. Børn er ikke et velfærdesgode.

Hvordan ser du området om 25 år?

”Hvis antallet af børn, som er blevet til i reagensglas, bliver ved med at stige med samme hastighed, er det ikke usandsynligt, at op mod halvdelen af alle børn om 25 år kommer af kunstig befrugtning. Børn kan ende med at blive et mærkevareprodukt, kontrolleret og garanteret fri for følgesygdomme. De små, gradvise skridt, som nu kan virke fornuftige, kan langsomt sætte os i en situation, hvor vi i større eller mindre grad designer vores børn. Lovgiverne har svært ved at modstå det offentlige pres når folk vil designe deres børn, og derfor skal lovene omkring genteknologi strammes.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mariefuglendorff.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *